NUKA LV  er en liten kajakk i familien til Zegul tiltenkt mindre personer opp til ca 170cm med en kroppsvekt fra rundt 50 til 75 kilo.

nuka

Jeg har tidligere testet Arrow Play MV og LV som er helt fantastiske kajakker men med min bakgrunn fra grønlandskajakker var jeg på jakt etter en ”Grønlandskajakk” i plast som var mer egnet til lek uten å være bekymret for større skader osv. Men alike vel sitte tight i cocpiten, ha lavt bakdekk, manøvrerbar skrog, god fart og knekkspant som responderte godt på kanting og rulling.

Jeg leste mye om NUKA LV men med mine 176cm og 75 kilo var jeg redd denne ville bli for liten og trang til meg selv om det var det jeg i utgangspunktet var på jakt etter. Jo mer kontakt med kajakken jo bedre. Etter prøvesitting følte jeg at jeg satt som støpt i kajakken. Ingen ukomfortabel sittestilling, full kontakt med kajakken. Det eneste hinderet var at lårstøttene kom litt for nære og det var litt trangt om plassen rett under lårene

nuka-4

Dette så ikke jeg på som noe stor utfordring. Kajakken er av plast og det tok ca 5 min å skjære av 3cm av støttene og vips, kajakken var helt tilpasset meg.

Man kan også skjære de helt av og sette på uiversale flyttbare lårstøtter veldig enkelt. Men hvorfor skulle jeg trenge å skjære av disse? Å ”ødelegge” kajakken? Fordi den er verd det. Og de fleste av oss modifiserer kajakkene etter vårt eget behov etter som det er vanskelig å finne en kajakk som føles 100% fra dag en.

nuka-8

 

Jeg ble også bekymret for farten da den har en lengde på kun rundt 5 meter og i tillegg var kategorisert som touring ble jeg redd for at den ville ha for lite vannlinje.  Kajakken er oppgitt med et svakt rundbunnet skrog og softe spant. For meg virker det som at oppgitte data noen ganger kan være litt relative. NUKA LV opplever jeg som en mer flatbunnet kajakk men med litt tegn til rundt skrog. Spantene knekker også mye mer en jeg hadde sett for meg og til min store glede.

 

nuka-6

 

Etter noen runder på vannet både på flatt vann og i bølger kom jeg tilbake til land med en stort smil, men samtidig et spørsmålstegn svingene over meg… er dette en ren touring kajakk? Den responderer på hvert åretak, den kanter helt ubeskrivelig bra og selv med ganske bra knekkspant (bedre og mer knekk en oppgitt) har den en vanvittig bra sekundærstabilitet som gjorde surf, sculling og bracing til en drøm. Det er uten tvil den raskeste plast kajakken jeg har padlet så langt noe som kom som en stor overraskelse. Hvordan kunne en så rask kajakk med så mye vannlinje i forhold til lengden og skroget a like vel være så leken og responsiv? Kombinasjonen av det flotte skroget, knekkspant med en jevn overgang til ”kjøl” den siste biten av skroget og at den faktisk med sine 52cm bredde med lavt framdekk gir meg full kontroll til å ha full kontakt og gir meg frihet til å ”snakke” med kajakken på en måte slik at den lystrer hvert åretak og kroppsbevegelse.

nuka-5

 

Som rulle instruktør og iherdig grønlandsruller var det selvfølgelig et krav at denne kajakken også måtte kunne brukes til dette. Derav var et av kravene at bakdekket var lavt nok og at cocpitkanten ikke ble for voldsom eller ”i veien” spesielt på bakoverlendte ruller. Det først jeg reagerte på hvor enkel denne var å ligge i balance brace med. Jeg hadde ingen problemer med å knekke kajakken godt nok og den gode sekundærstabiliteten tross skarpe spant gjorde oppgaven mye enklere. Dette sammen med at den er kun 52cm bred, 1cm bredere en Zegul sin Greenland rullekajakk, lårstøttene i god kontakt, et godt lavt bakdekk og en svært responsiv kajakk har jeg ingen problemer med å anbefale denne kajakken som en ”grønlandskajakk” i plast til lek og rulling. Både på fremoverlendte og bakoverlendte ruller reagerer den lynraskt. Den har også både farten og manøvrerbarheten til en rullekajakk og egenskapene til en play kajakk.

nuka-3

 

Ikke alle har anledning eller råd til å besitte en play, en rulle og en tur kajakk, og mange spesielt nye padlere foretrekker plast fremfor composite med tanke på ¨ha en kajakk de kan herje med til alt. NUKA er i mine øyne en hybrid av alle disse tre og er et veldig bra valg både for de som er litt over oppgitt lengde og vekt på kajakken for god kontakt og lekenhet og også for de som er nye i padling og vil ha en kajakk til alt og å bli flink å padle i. Husk en stor romslig og veldig sødig kajakk vil aldri gjøre deg til noe god teknisk padler eller ruller da de gir for lite utfordringer. Og du vokser fort ut av en for stor kajakk som er egnet til få formål. NUKA mener jeg gir deg utfordringer til å tørre å leke, kjenne på teknikk og å utfordre teknikken din til å fort finne stor trivsel på vann i all slags vær. Den er også som mange andre modeller utstyrt med god dekksrigg, innfelling for kompass og store skott forran og bak samt to dagluker. Club utgaven kommer uten daglukene men har fortsatt hovedskottene forran og bak

nuka-2

Så tilbake til utgangspunktet… NUKA GT PE… GT står for Grand Touring. Men er den egentlig det? Hadde jeg fått endret navn på den ville jeg nok gitt den et navn som GP Touring (Greenland Play Touring)… Grand (Stor) er den jo ikke og noe ren touring kajakk blir det også feil å kalle den.  Men nå heter den NUKA GT og hvordan du selv velger å tolke forkortningen eller oppfatte den så vil du få en helt fantastisk lekebåt til det meste.

Zegul NUKA GT PE kommer nå i 2 størrelser LV og MV hvor sistnevnte har større volum i cockpit og mer benplass, samt flere farver og også som Club utgave og i SKEG eller ROR utgave :) Bilder viser Gul Neon. Personlig mener jeg denne funker best med SKEG (senkekjøl) da den manøvrerer og responderer såpass bra at ror blir overflødig.

 

Og selv om du er lengre en 170cm eller brede hofter, store lår osv? Prøvesitt den, se potensialet i å endre lårstøttene og få en fin padleopplevelse i LV eller velg MV.  Cocpiten i Nuka LV er fortsatt i samme bredde som eks Arrow Play LV/MV eller Zegul Greenland T.

 

GOD PADLING :)

signaturbilde

 

 

Categories: Test av padleutstyr

Leave a Reply