Null hull… null liming… just click and go!.

Å finne kajakker som dekker ALLE behov i sittestilling er ikke alltid like enkelt. Vi har alle forskjellige behov, plager og ulike sittestillinger. Med min livslange bakgrunn med ryggplager har jeg i stort sett alle mine kajakker modifisert sittestilling, lårstøtter og ikke minst den viktigste nemelig ryggstøtten. Selv om man ikke bruker ryggstøtten aktivt i paddling foruten i surf/brott med mere hvor man er avhengig av god kontakt med kajakken.

Bilde 02.11.2016, 10.00.36

De fleste ryggstøttene i dag kommer i ca samme utførelse spesielt på hav kajakker og rulle kajakker. Ingen ting er vel mer ubehagelig en å ha padlet et stykke og vil lene seg tilbake for å slappe av… og kjenne cocpit kanten skjære inn i ryggen å for mange lage blåmerker. Av egen erfaring og av erfaring med folk jeg har hjulpet å få en bedre hverdag i kajakken er det ofte små enkle grep som skal til. Seteryggen jeg nå skal vise er en type rygg jeg har laget for de fleste kajakkene mine gjennom årene med utgangspunkt i ryggprolaps, Sceuwerman, Bechterew m.m. Flere har testet denne enkle løsningen og fått en mye bedre hverdag i kajakken selv om de ikke har plager men rett og slett ønsker å få en bedre opplevelse og «kontakt» med kajakken. Denne seteryggen er tilpasset meg, men utgangspunktet i å lage sin egen er den samme :)

mini cellfoam

NRS Minicell Foam er en uformet padding blokk som man kan kjøpe hos tequila.no den er 60cm bred, 30cm dyp og 7,5 cm høy. Denne gir to fine ryggstøtter og rester til overs til lårpadding eller andre formål.

Jeg har over disse årene stort sett brukt samme design men med endringer i forhold til dybde, bredde og høyde bak setet men utgangspunktet er det samme. Jeg valgte å lage en setestøtte som lett kunne tas ut eller flyttes. Fordelen er også da at man kan lage to. en hvor man sitter trangt (brodd/bølger/playground) og en litt tynnere til turpadling og rulling. med CLICK ON designet skiftes disse på 10 sekunder.

Bilde 02.11.2016, 10.11.09

Hvordan gjør man det?

alt du trenger er en Minicell Foam blokk, en god skarp kniv, varmepistol/hårføner og sandpapir.

Ta mål bak setet fra skrog til under cocpitringen, fra setet og bak til skottveggen og bredden bestemmer du selv etter ønske om hvor bred du vil ha den. jeg valgte en god bredde slik at jeg ungår cocpitkanten i bakoverlendte ruller.

Skjær ut en grov enkel utgave av klossen og begynn så å tilpasse den bak setet. som vist på bildet har jeg målet fra skroget og opp bak på seteryggen hvor jeg har en liten «plattform» før den fortsetter et par cm høyere. denne «plattformen er den kanten som klikkes inn under cocpitringen og blir da låst/stående i spenn og vips der sitter den. de siste centimeterene etter denne kanten måles opp til rett over cocpit ringen. Det er denne kanten som hindrer deg i å få «gnagsår» på ryggen av den harde kanten.

Bilde 02.11.2016, 10.12.55

Dybden på selve ryggstøtten justerer du etter behov og hva slags bruk du skal ha den til. Som nevnt tidligere kan du lage to hvor en er litt tynnere en den andre å ha å veksle med. Etter du har funne grovutkastet er det på tide med litt fin kirurgi. bruk kniven å skrå alle skarpe kanter på selve ryggputen. derreter puss med et litt grovt sandpapir for å forme den ennå mere. også innsvingen bak ryggen kan lett pusses ned. Til slutt bruker jeg varmepistol varmer opp overflaten nok til at den «smelter» litt og stryker fingrene over for å glatte den ut og gjøre den smooth. Ikke bare er det kosmetisk men det har også en funksjon. når man skjærer/pusser på minicell åpnes porene i materialet og dette kan trekke inn vann. varme er med på å lukke alle porene og holder vannet ute.

Bilde 02.11.2016, 10.10.36

Man trenger ikke investere i store prosjekter og dyre ryggstøtter når de beste er de man tilpasser selv :) PS! Den gir også ekstra varme til ryggen fremfor mange av de ryggstøttene som finnes som er av plast og nylon. Nylon blir fort vått og fryser spesielt på vinteren. Så lykke til med en mere komfortabel opplevelse på vann og i kroppen :)

(Bildene er fra min Zegul Greenland hvor jeg også har flyttet setet 4cm frem for bedre kontakt under fremdekk og mere rom bak ryggen for maksimalt utbytte av bakoverruller.)

 

Forskjellige typer padding finner du hos HER

 

KayaKid For Tequila

signaturbilde

 

av: KayaKid

Categories: Test av padleutstyr

Leave a Reply