navisafe kayakid

Å synes i mørket på havet kan gjøre forskjellen på liv og død, og å ha riktig utstyr er i disse kommende mørketider alfa og omega for en sikker og trygg opplevelse på vannet. I dag skal vi se nærmere på Navisafe sine løsninger for en tryggere padling. Det finnes i dag et godt utvalg av lanterner og sikkerhetsutstyr for mørkepadling på markedet og Navisafe er en av de som har skilt seg godt ut i denne mengden. Med stor fokus på synlighet og ikke minst lykter som er helt vanntette. De har også tatt seg flid med å finne forskjellige løsninger på festeanordninger til kajakk og fritidsbåter.

14581414_10153741369387827_1308753296267601814_n photo by: Per-Morten Sæther    Navisafe sin 360° serie er en type lanterner det anbefales å ta en nærmere titt på. Lyktene har som I navnet 360 graders lys med flere modus som gjør at den er veldig tilpassingsdyktig ut fra dine behov. Den kan justeres I lysstyrke og også I retning I tillegg til at den også har blinkende lys. Når det er sagt er det slik at lanterner I fritidsbådet skal ha hvit stillestående lys. De er vanntette og selv har jeg rullet uttallige ruller med disse lyktene uten å finne så mye som en vanndråpe inne I lykten. 001_Navi_light_360_2NM_all_modes-e1394442848532

Navisafe leverer også kit som inneholder en hvit og en tricolor lykt, hvor man har muligheten til en fast hvit lanterne og I tillegg en tricolor som et supliment til å indikere styrbord og babord. Et supert sett til fritidsbåter men jeg ser ikke nytten av denne I kajakk sammenheng.

771_product_contents_horizontal

En lykt jeg anbefaler sterkt er Navisafe sin 360° rescue lykt. Denne er produsert I fluoriserende materiale noe som gjør at selve chassiet lyser I mørket. En stor fordel om man skulle gå tom for batterier eller rett og slett legger fra seg lykten uten lys I mørket uten å være redd for å ikke finne den igjen J en annen fordel er at hvis man glemmer å slå på lykten på tur u tog mørket faller på vil man vises nogenlunde til man får hjelp til å slå den på eller kan padle trygt inn til land for selv å slå den på.

Navilight 360° Rescue 2NM

Festemuligheter Problemet er ofte at en del lanterner holder mål når det kommer til lys men de faller fort av med tanke på hvor mye vann te tåler og hvor godt de sitter festet. Å miste en lanterne midt på havet kan gi store følger og ingen ting må vel være så kjipt som i sitte igjen i bølgene på svarteste natten uten lys. Navisafe har virkelig tatt skrittet videre for å løse problematikken med festeanordninger. De leverer alt fra enkle løsninger som sugekopp og magnet, til løsninger som er fastmontert. Egne festemuligheter for flytevester, hjelmer m.m.

navimount braketter

Jeg padler flere typer kajakker og har både composite og polyethylen utgaver. Det betyr at jeg ofte har utfordringer med å kunne ha en enkel flyttbar løsning på monteringsbrakettene. Plast kajakker spesielt er ofte et stort problem da de er laget av polyethylen som har en litt seig og bevegelig flate. Ofte har også dekket en ruglete overflate som gjør at sugekopp nesten blir umulig å feste. Også når det kommer til temperaturforandringer. Fra et varmt dekk til å kald sjø oppstår det ofte kondens i sugekoppen og store temperaturforandring mellom sugekopp og kajakk. Dette opplevde jeg gang på gang at sugekoppen løsnet. Dette har Navisafe løst med å levere noe så enkelt som egne sugekopp plater som monteres på kajakken. Disse kommer med kraftig 3M tape noe jeg har god erfaring med fra mine gopro fester. Denne sitter på stort sett alt. Slike plater er egentlig ikke noe nytt innenfor festeanordninger med sugekopp og flere produsenter har slike løsninger.

sugekopp plater

 

Det som imponerte meg med Navisafe er at en a sugekopp platene faktisk kommer i buet fassong. De fleste slike plater er helt flate og får minde festegrep på de fleste kajakker da helt flate kajakk dekk ikke er ofte å se bortsett fra bak på kajakken. Er du en aktiv padler og ofte ute om vinteren og gjerne i røffe forhold og vil synes er jeg ikke i tvil om at en ordentlig fastmontering er den beste løsningen. Da vet du at lykten alltid sitter og du trygt kan pladle, rulle, surfe i all slags være og temperaturer uten å være redd for å miste lyktene dine.   Navilight Horisontal hurtiglås ordning er helt klart min favoritt. Bakdelen er at du må bore hull i kajakken men når den først er på er det vel ingen grunn til at den noen gang skal fjernes igjen. Braketten festes med to skruer på dekk og har et hurtiglås system som gjør det enkelt å montere og demontere lyktene etter type og bruk. Og kombinert med en pole pack mener jeg dette er en fantastisk løsning. Her kan du selv bygge hvor høyt du vil ha lykten og hva lykt du vil bruke. Jo høyere jo mer synlig i høy sjø og på avstand, men her kan du variere høyden i forhold til type padling. Jeg ruller mye og bruker i rullesammengeng kun et ledd da flere ledd blir for høyt, gir motstand under vann og gjør at systemet blir utsatt for unødvendige krefter og kan skades.

Navimount Horizontal

Min Zegul Nuka GT PE rigget med fastmontert Navimount og et forlengelsesledd

Bilde 12.10.2016, 16.42.07

Det finnes også en Navilight RIB som istedenfor å fastmonteres med skruer festes med 3M tape. Denne anbefaler jeg på composite kajakker men også på plast selv om denne sitter mye bedre en sugekopp platene da den har større limflate og former seg etter dekket. men på plast er jeg blitt en tilhenger av at det bør fastmonteres, spesielt når lykten kommer i høyden og er utsatt for høyt tyngdepunkt som blir en belasting for limet. Navimount RIB

Har du som de fleste, kajakk dekket fylt av gopro fester? Og du synes disse sitter godt? Vel, der har også Navisafe vært flittig med løsninger. Nå leverer de også lykter med samme system som gopro slik at du også kan bruke dine allerede investerte gopro fester til å løse feste problematikken.

navimound gopro base

Konklusjon Jeg må innrømme at jeg har falt pladask for Navisafe, men det er fortsatt litt igjen til å finne en perfekt løsning på kajakk. Mange av de komplette settene er laget for fritidsbåter og det finnes ingen helt ultimat kajakk løsning uten å få fester til overs eller å må kjøpe ekstra fester. Derfor har jeg satt sammen en liten løsning jeg mener kunne vært en egen ”Kayak deck-pakke” fra Navilight med utgangspunkt i EN kajakk. 1 stk navilight  360° rescue med magnetic base (inkl magnetplate og festereimer) 1 stk navilight 360° med navimount base 1 stk pole pack men uten vertical mount brakett og heller Navisafe RIB

navimount kajakk pakke

Uansett, leverer Navisafe løsninger som dekker det meste så her er det bare å finne sine egne behov ut fra hva man trenger og hvor man skal bruke det. Det viktiste er at vi blir sett og får en trygg padling med flotte opplevelser. Ingen ting er vakrere en å padle inn i solnedgang med frostrøyk I vannflaten, glassklart vann og se lyktene lyse inn I mørket og kjenne stillheten.   Ta kontakt med tequila.nofor å finne din riktige løsning for belysning i nattemørket

 

 KLIKK HER NAVISAFE HOS TEQUILA   Trygg paddling :)

 

signaturbilde

Categories: Test av padleutstyr

Leave a Reply