ursuk blogg-4

 

Som instruktør i grunnkurs havpadling og rulleinstruktør med mange timer i året stående i vannet for å hjelpe andre er jeg helt avhengig av å ha en tørrdrakt som holder tett, er behagelig å ha på og ikke minst er slitesterk. Personlig synes jeg instruktører burde hatt spesialsydde drakter på grunn av utallige timer i vannet i løpet av året.

ursuk blogg-2

Men trenger vi egentlig spesialsydde drakter? Jeg har gjennom årene testet en rekke drakter og var nå så heldig å få teste en Ursuit AWS Active Watersport Suit fra Ursuk. Drakten jeg anskaffet er en 4-tex modell som er en rimeligere utgave en den med Gore-Tex. Personlig har jeg i alle mine drakter funnet liten forskjell på gore-tex og andre egne membran når det gjelder tetthet og pusteegenskaper. Det skal sies at av erfaring har Gore-Tex lengre levetid, men på lik linje med alle typer membraner er det viktig å behandle det riktig. Hurtigtørking på gulv med varmekabler, kjøre hjem i drakten med varme i bilsetet, foran peisen eller bålet…. Tar livet av en hver type membran da dette er et slags plastmateriale satt I system med masse porer. Disse kan smelte sammen eller utvide seg under høy varme.

ursuk blogg-3

Det første jeg bet meg merke i, noe jeg har savnet på mine tidligere drakter var at den ikke bare vare teipet i sømmene på innsiden men også utsiden var teipet og da med en tykk, slitesterk og meget myk fleksibel gummi.  Dette gjør at ingen slitasje i sømmer og skjøter er utsatt for slitasje.

Jeg har alltid vært en fan av latex mansjetter i hals og håndledd på grunn av at jeg har rundt 400 timer på vannet og ruller i snit 2-3000 ruller i året og av erfaring strekker neoprene seg på sikt og tar inn vann. Da jeg tidligere hadde en Ursuk MPS men samme type neoprene hals som denne var jeg ikke i tvil om at jeg kunne føle meg trygg. Halsen er veldig fleksibel, tettsittende over et lengere område en vanlig og den har et gumiert lag på utsiden i steden for på innsiden som gjør den veldig lett å kle av og på. På grunn av fleksibiliteten I neoprenet har jeg ennå ikke opplevt at den har strukket seg eller blitt “løsere”. Denne halsen er rett og slett genial, selv om man også på forespørsel kan få drakten med Latex.

ursuk blogg

De fleste draktene jeg har hatt har kommet med dobbelt lag nylon på knær og på rumpen så jeg så ikke noe nytt i dette da jeg første gang så bilde av drakten. Men der også fikk jeg en hyggelig overraskelse. Knær og rumpe er forsterket med gummiert materiale som gjør at man sitter som støpt i kajakk setet og ikke minst slitesterk nok til å sitte på svaberget med. Knærne var utført i samme materiale som for meg var utrolig dig da jeg fikk et mye bedre grep inne I kajakken ved rulling, kanting og øvelser hvor knærne jobber aktivt med kajakken.

Ursuk har vært flink på denne drakten til å tenke sikkerhet. Store deler av drakten er utstyrt med reflekser noe som gjør den veldig synlig også den sorte utgaven som jeg selv har. Til og med ryggen har et stort refleks felt som klart er en fordel for instruktører som står mye i vannet som bistand og da uten vest. Med vest har ikke denne refleksen noen effekt. Når det gjelder detaljer på drakten har den en praktisk lomme på ene ermen men ellers er den helt ribbet for “tilbehør”. Noen vil kanskje savne flere lommer men for min del er ikke det viktig. Jeg liker å oppbevare det jeg trenger i lommene på vesten min. Overlapp til spruttrekk har den heller ikke så noe ren rulledrakt kan man nok ikke kalle den.

Som instruktørdrakt til dere som tilbringer mye tid i vannet og også utenfor kajakken vil jeg anbefale denne drakten på det sterkeste. Og driver du med grønlandsrulling er denne drakten helt perfekt til å ha under en tuilik da den som nevnt over ikke har mye ekstra “duppeditter” påsydd som gjør den klumpete og ubehagelig under en tuilik.

 

Om jeg skulle gitt den et tærningkast ville den nok fått 5, med et lite minus som er at den godt kunne hatt overlap for sprutetrekk men igjen. Da finnes det andre modeller å velge i. Mye drakt for pengene og en helt perfekt tørrdrakt for mitt bruk innenfor kursing og som plagg under tuilik. Den sitter godt, føles myk og behagelig –og ikke minst den er TETT!!

 

Med mine 176cm og 75 Kilo var jeg litt usikker på størrelsen, da jeg har opplevd flere produsenter varierer på størelsesguiden. Ut fra Ursuit sin oversikt var jeg litt utenfor rekkevide til str M med noen få cm. Jeg har tidligere brukt L både i Ursuit, Kokatat og Yak og syntes det har vært fint med litt romslig plass til klær. Denne gang gikk jeg for str M da hovedmålet med drakten var å ha den under tuiliken og da få det så krøllefri og tight som mulig. Jeg er veldig glad i dag for at jeg gikk ned en størrelse.

ursuit size

Drakten satt som et skudd med to lag ull (ullundertøy og et lag i strikket bukse og genser). Armlengden er fortsatt grei slik at nylonstoffet legger seg over mansjettene rundt håndleddene og at en kan padle uten at det «strekker» i sømmer under armhulene eller at håndleddene blir eksponert.

 

eshopobr-ursuit-aws-black-4-tex-2439roger portrait

 

 

Her kan du lese mere om spesifikasjoner, pris og andre ting du måtte lure på :)

Samme drakt til damene finner du her

Drakten kan også bestilles som Custom etter mål +1000,-

KayaKid

 

 

Categories: Test av padleutstyr

Leave a Reply