KayaKid Baidarka-5

Jeg var lenge spent på denne kajakken, etter å ha hørt både positive og negative sider ved den. ”vinglete”, ”stort som et badekar”, ”vanskelig i vind”, ”Umulig å rulle” osv osv.

Da den ankom må jeg innrømme at alle disse ”mytene” svirret rundt i hodet mitt da jeg for første gang så designet på nært hold. ”den der er jo ALT for stor til meg”….. og ”den der vil jo velte på et blunk”. Optimistisk som jeg er og alltid glad for nye utfordringer på vannet tok jeg imot den med et smil og helt blåst av banen av det fantastiske vakre smykket av en kajakk. ”Om den så ikke duger på vannet vil den bli et fint hagemøbel” tenkte jeg i det jeg lastet den på biltaket og kjørte hjem.

KayaKid Baidarka

Dagen etter tok jeg turen til en lokal strand i nærheten av hvor jeg bor for å teste dette vakre smykket.

Skroget/kjølen/vannlinjen

Det første som slår meg er hvor utrolig bred den var bak cocpiten og hvor smal den var i front. Den har samme utførelse som en surfski og minst samme skrogfassong. Rundt skrog er designet for fart og Baidarka har VIRKELIG et rundt og dypt skrog. I mine øyne mer eggformet/ovalt en rundt. Skroget sitter dypt ned i vannflaten og har en minimal primærstabilitet. Jeg var veldig spent på om mine 77 kilo ville være nok til å presse kajakken dypt nok til å få en komfortabel stabilitet stillestående eller om det ville bli ubehagelig. Jeg justerte fotpedalene og dro av gårde ut på havet i stor spenning.

KayaKid Baidarka-6

 

min store forbauselse ble jeg fort vant til ”ubalansen”. Den har nok vært en smule overdrevet på folkemunnet og den var langt fra så ustabil som jeg hadde forespeilt meg. Den gikk som ei kule og responderte over all forventning. Det som forbauset meg mest, som jeg er veldig borskjemt med i min Greenland T var manøvrerbaheten med tanke på dyp rund bunn for fart og retningsstabilitet. Jeg kantet den på siden, tok et sveipetak og WOW… den snudde på femøren. Formen på skroget og den utrolig bra sekundærstabiliteten gjorde dette til en drøm. Skrogsiden flater veldig ut og legger man kajakken litt på siden blir den utrolig stabil og snur på et blunk. Også kantingen imponerte meg. Et litt kraftig tak i padlingen, legg den på kant og den svinger faktisk letterer en Grønkandskajakken min.

KayaKid Baidarka-3

 

Det skal sies at man bør ha litt padleerfaring og padleteknikk før man legger ut med en Baidarka på tur på grunn av at den responderer lynraskt og kan for en helt fersk padler fortsatt føles ustabil på primrstabiliteten.

Mine 77 kilo var nok på grensen til hvor lett man kan være i en Baidarka for å få mest mulig utbytte av egenskapene på vannet men dette er en kajakk laget for pakketurer. Jeg testet også å fylle noen pakksekker og plasserte i frem og bakskottet og det resulterte i en ennå mer bahagelig opplevelse.

Med hovedbredden på kajakken bak cocpiten er det ingen tvil om at denne er laget for langtrur og fart. Et større volum bak hever bakdekket og presser framdekket ned i vannflaten for en best mulig vannlinje og god retningsstabilitet. Og med et slikt stort bakdekk… kan man jo invitere til plattdans på kveldene :)

Bilde 14.02.2017, 14.57.36

 

(fra venstre: Zegul Nuka GT PE, Zegul Greenland T, Zegul Baidarka)

Den er også utstyrt med senkekjøl som i tillegg til  brukes som trimming av retning i vind kan brukes for å stabilisere primærstabiliteten. Dette går selvfølgelig ut over manøvrerbarheten men igjen. Dette er med tanke på tur og med mye padling i fast retning

Sittebrønn/knestøtter

Sittebrønnen har et sete tilsvarende de fleste kajakker fra Zegul med god fassong og sittecomfort. På grunn av volumet på kajakken er cocpiten ganske høy bak noe jeg over hodet ikke er vant til fra mine lek og rullekajakker. Dette var litt uvant i starten men jeg bele fort vant til det og det føltes veldig fort behagelig å kunne ha en høy rygg å støtte seg på mellom padletakene.

KayaKid Baidarka-10

 

Jeg savnet knestøtter og spesielt ved teknisk padling og i bølger hvor man er avhengig av å kontrollere kajakken med hoftene. Dette kan lett løses vet å lime inn padding, noe som ikke er så nytt for noen da de fleste modifiserer og tilpasser knestøtter etter eget ønske. Fortelen at den ikke kommer med knestøtter er at du har et helt ”blankt ark” som utgangspunkt til å modifisere etter egne behov.

anbefaler disse som er enkel å montere og kan også formskjæres etter eget ønske fra NSI Padz. les mere HER

WEB_Image NSI Padz Kayak Pro Hip Pads - Hofte For 129419060

Dekket

Ja hva skal man si om dekket? Annet en WOW!!!! Dekket på Baidarka er vel det som kjennetegner den ved første øyekast. En fantastisk flott dekksrigg og et flott utførelse. Dekkstrikk i massevis og ingen skal kunne klage her over mangel på plass til å feste ting på dekk. Det jeg savner er en mer godkjent dekksrigg for redning. Det er minimalt med tauverk på dekk til fordel for en vakker dekksrigg.

KayaKid Baidarka-11

 

Så tauing og kameratredning kan for ferske padlere bli en liten utfordring da det er minimalt med steder å gripe tak. Dekket har lasteluke forran og bak med god plass til bagasje for en uke eller to på tur.

KayaKid Baidarka-9

 

Vind og bølger

Det var ikke mye vind og bølger denne testdagen  men fikk testet den noe. På grunn av ”surfski” skrogformen ligger denne linjerett på vannet og har minimalt med vinnfang fra siden og lite som ikke kan justeres/trimmes med senkekjølen. I bølger derimot kan den være litt mer vrien å håndtere for en fersk padler på grunn av primærstabiliteten og at når den ikke har hovedvolumet forran vil den ikke løfte/danse like flott og behagelig over bølgene. Å padle Baidarka UTEN knestøtter er på kanten til håpløst så det anbefales å montere slike først som sist med en gang :) Kjøp de med når du kjøper kajakken. Støttene som anbefalt over kommer med ferdig lim men dette er ikke glad i store temperatur forandringer. jeg har testet mye måter å feste på og det som desidert sitter aller best er faktisk neoprenlimet AquaSure. Problemet med mye fleksibelt lim er at det ikke får feste i cellfoam. Aquasure derimot fungerer glimrende og har på andre av kajakkene mine sittet i flere år.

Bilde 02.03.2017, 15.09.01

Den fikk en ny test ved en senere anledning i mere rufsevær  (0,5-1,5m brekkbølger) og det skal sies at uten knestøtter anbefales ikke padlere med lite erfaring å ta den med ut i bølgene. Med knestøtter derimot er den fantastisk :) lett å kontrollere, går som et skudd og manøvrerbar uten sidestykke. Det er helt klart ikke en nybegynner kajakk men du vokser fort inn i den og etter kort stund vil du merke hvor stabilt og effektivt det brede bakdekket er.

KayaKid Baidarka-9

 

Får du bølgene bakfra er det bare å smile, bruke hoftene og nyte turen. Den surfer fantastisk men igjen ikke testet i alt for store bølger (0,5-1m) maks

KayaKid Baidarka-7

 

Rulling

Nå kommer vi endelig til min spesialitet. Rulling. Jeg har rullet alt fra Flaggskip av en kajakk til åpen kano. Jeg er vant til bitte små rullekajakker og var fryktelig spent på hvordan denne ville oppføre seg spesielt med tanke på hvor høy den er bak copiten og hvor rundt skroget var. Etter et par ruller var ikke problemet at den ikke var lettrullet… Problemet var at den var litt for rullevillig. På en ukontrollert rulle vil Baidarkaen veldig gjerne ta en runde til. Dette på grunn av rimørstabiliteten som ble en liten utfordring når en kommer opp og gjerne vil ”parkere” kajakken på vannflaten. Bakoverlente ruller ble en bitte liten utfordring men de fleste ruller fungerer stort sett fint. C til C rulle er null stress og for de som kan stormrulle ville jeg nok foretrukket denne fremfor en klassisk rolig bakoverlent rulle

KayaKid Baidarka-4

 

 Baidarka er en flott turkajakk for ”nesten” alle. Er du helt nybegynner og mangler litt erfaring på teknikken og støttetak vil denne gi deg utfordringer i starten men som jeg sier til de fleste. Det er lettere å bli flink av å feile en å han en kajakk som er så lett at det hemmer utviklingen. Så er du ikke redd for å bli våt er dette en utrolig vakker, rask og leken kajakk for turpadling og også fart og spenning.

KayaKid Baidarka-2

+ Et vakkert utseende

+ Rask

+ Responsiv

+ God plass i skott og på dekk

+ Prisen!!! Du sparer i disse dager 10.000,-

+ Solid dekksrigg for utstyr

 

- En bør ikke være under 75 kilo uten balast

- Mangler knestøtter /alfa og omega i rufset sjø

- Mangler dekkstau for redning/tauing

 

Les mer eller kjøp Zegul Baidarka her 

signaturbilde

 

Testet av: KayaKid

 

Categories: Test av padleutstyr

Leave a Reply