artistic air drysit

Unisex drakt som holder mål..!!

Ultratynne tørrdrakter kan fort skremme mange, på grunn av sårbarhet for holdbarhet, rifter osv. I utgangspunktet ble slike drakter laget til bl.a folk som seiler eller bedriver annen vannsport med bekledning. De tynne tørrdraktene kom som et supliment og sikkerhet til å ha under eks. En flytedrakt, seileantrekk osv i tilfelle fall i vannet.

I den siste tiden har disse draktene vekket oppmerksomhet spesielt for kajakkpadlere som driver med Grønlandsrulling da dette er et fantastisk plagg å ha som sikkerhet under tuiliken. Den tar lite plass, gir kroppen fleksibilitet og ikke minst den holder deg tørr om du må ut av kajakken.

De fleste av de ultratynne draktene er ofte stive i prisen noe som kan skremme mange med tanke på at de kan kreve ekstra vedlikehold og forsiktighet.

MEN!! Den frihetsfølelsen med en så tynn og lett drakt som i tillegg er nesten liten nok til å passe i lommen fortjener litt mer oppmerksomhet. Ikke bare som et plagg under tuiliken men også for alle padlere som vil ha en lett og behagelig tørrdrakt uten noe ekstra stasj, som er lett å ha av og på og ikke minst er funksjonabel når en trenger den som mest nemlig ved en kantring.

Artistic Air er nettopp en slik tørrdrakt men til nesten halve prisen av de fleste andre produktene i sin klasse ultratynn/lett.

Jeg har tidligere testet flere modeller og har egentlig hatt veldig god erfaring med de og ja vært uheldig med noen. Nå skal det sies at jeg bruker drakten flere hundre timer i året og er hva man kan kalle litt vel uforsiktig til tider.

Bilde 13.02.2017, 21.52.35

 

Det første som slo meg med Air drakten var glidelåsen… som jeg brukte litt tid for å finne. Den var liksom ikke der hvor jeg er vant til å finne ”inngangen” i en tørrdrakt. Artistic har her plassert den mellom bena fra legg til legg. Dette så ved første inntrykk ut litt ”upraktisk” ut og jeg skjønte ikke helt hvorfor. Men det tok ikke lang tid før jeg forstod at det var utrolig mange fordeler med dette. For det første ble den kjempelett å kle av og på seg. For det andre… om en måtte gjøre sitt fornødende slapp man å av med sprutetrekk, vest osv, eller lure ut ”utstyret” gjennom en liten glidelåssprekk i front. En får også en luftig frihetsopplevelse da man faktisk kan bevege seg rundt på land i barleggene. Jeg var også bekymret for at denne glidelåsen skulle bli en ”plage” mellom bena i kajakken og ligge å gnisse mot innsiden av bena. Men selv i en trang Grønlandskajakk ble ikke dette noe problem. Riktig sittestilling er jo med bena fra hverandre og da merkes ikke denne glidelåsen. Gllidelåsen har også en praktisk ”hook” som gjør den enklere å dra av og på selv med kalde fingre. Vedlikehold og påpasselighet er fortsatt viktig her som på alle andre tørrdrakter. ta vare på glidelåsen, ikke brett den hardt slik at tennene knekker, smør den jevnlig og skyll den.

Bilde 13.02.2017, 21.51.26

 

Ikke en eneste lomme på drakten?? Ingen overlapp i hals og ermer, ingen borelås til å stramme ermer og ben? For min del var dette bare en fordel. Jeg har aldri sett på borelås på bena som noe nødvendighet, heller en risikofaktor. Har selv opplevd at denne har hektet seg i fothvilerene inne i kajakken på lik linje med padlesko med borelåsreim over risten. Ingen overlapp eller borelås på ermene gjør den ennå mer anvendelig under plagg som f.eks tuilik slik at man slipper at ting klumper seg. Drakten er hel ”plain” noe som også tilsier mindre sømmer som betyr mindre slitasje/skade punkter. Eneste ”stasjet” som finnes er strikken rundt livet som strammes fra siden av drakten. Denne er veldig praktisk med tanke på å få drakten inntil livet slik at den f.eks ikke sagger i bena, men personlig kunne jeg tenkt med denne var på innsiden da strikk løkken kan være utsatt for hekting.

Bilde 13.02.2017, 21.52.52

 

Selve sømmene i drakten virker veldig solide og alle sømmer er teipet/overlappet. Stoffet har en vannsøyle på 10.000 noe som tilsier 100% vanntett. Av er faring er dette for meg litt relativt da det spesielt med et slikt tynt stoff er avhengig over slitasjebruken osv, hvordan man behandler den og ikke minst tørker den. Får aldri igjentatt nok viktighetene med å ALDRI hurtigtørke noen form for stoff med vanntett membran. Det fører til at membranet kan sprekke, deformeres og miste funksjonen. Når det er sagt, opplever jeg at stoffet er utrulig slitesterkt med tanke på hvor tynn den er. Jeg har testet flere ultra light drakter som har endt opp med rifter og hull. Jeg har med denne gått på ruglete steinbunn, sittet på berg, stein, stått på knær i sanden osv osv…. og den holder.

Bilde 13.02.2017, 21.52.44

 

Neopren i hals og latex med neoprenoverlegg på håndledd

Om jeg, som en ivrig ruller skulle hatt en tørrdrakt til kun rulling og redningstrening hadde nok valget havnet på en drakt med latex mansjetter som holder tettere over lang tid i vann. Neopren kan ha en tentes til å strekke seg over tid når det er vått men det skal mye lek til i vannet for at dette skal skje. For øvrig føles neopren mansjettene solide og har en fassong som følger halsen og håndleddene. De sitter godt og har gode sømmer som ikke irriterer. Drakten har også forsterket knær og rumpe som er de stedene drakten er utsatt for mest slitasje.

WEB_Image -1531650803

 

Praktisk?

Ultralett, ultratynn og passer nesten i lommen? Selvfølgelig er den praktisk J For meg som reiser mye rundt og holder kurs er det gull verd for meg å kunne pakke drakten i ryggsekken sammen med resten og ennå få plass til sekken i hattehyllen på toget, bussen, flyet osv.

Konklusjon:

Artistic Air er en flott drakt for de fleste vanlige turpadlerene og en utrolig flott drakt til de som driver grønlandsrulling med Tuilik. Som instruktørdrakt eller drakt til mye rulle/redningstrening ville jeg nok heller gått for en tykkere drakt med latex mansjetter med tanke på at instruktører tilbringer MYE tid stående i vannet.

 

+ Praktisk å reise med

+ Forbausende slitesterkt stoff

+ Unisex og har passform noe bredere i livet for de med litt ekstra

+ Utrolig komfortabel

+ Praktisk plassering av glidelås til av og på og til å gå på do

+ PRISEN!!!!! Nesten halvparten av konkurrentene sine

 

- Strikket i livet kunne vært på innsiden

- En liten pakksekk hadde vært praktisk

- Savner forsterkning på fotsålen (Artistic har padlesokker med såle som er behagelig å padle med)

PRIS OG MER INFO FINNER DU HER

 

signaturbilde

 

Testet av: KayaKid

Categories: Test av padleutstyr

Leave a Reply