oyvindatsea

Test av Tahe Marine Seaspirit PE RS
Av Øyvind Fagerheim

Personlig er jeg en person som har sverget til Glassfiber så lenge jeg har padlet.
Det har nå blitt vel 4, kanskje 5 år. Med oppfordring fra Tequila ble jeg lurt ned i fjæra for en test/ padletur av en blå plastkajakk som lå på stativ ved sjøkanten.
Jeg bestemte meg for å ta utfordringer. Salet opp kajakken med stormåra, og dro Typhoon  drakten på.

Jeg merket raskt da jeg satt meg i båten at jeg satt meget komfortabelt, eneste problemet som oppstod var plass til mine føtter. Selv om min høyde er usle 178 cm, traff jeg forskottet i båten momentant. Det skal sies at bena tar mestparten av de 178cm og med skostørrelse på 45 var vel ikke dette overraskene. Båten var ut i fra dette i minste laget for meg. Men jeg lagde meg plass, noe som resulterte i at jeg ikke fikk benyttet meg av lårstøttene som normalt. Men med godt mot skjøv jeg meg ut i åpent hav, fikk på spruttrekket og startet min faste testprosedyre.

seaspirit

Verdens stødigste i sin klasse?
Båten er stabil, meget stabil. Du kan faktisk stå i den. ( Ref min padlekompis som prøvde dette etterpå) Han har god fysikk, men er ingen balansekunstner. Den er stabil. Jeg prøver kanting. Kanting er rett og slett kanting av kajakk til siden så mye en klarer, spruttrekket er nede i sjøen og jeg har enda balanse. Kanting er en balanseøvelse, som er meget effektiv for å få en kajakk til å svinge. Nå er denne båten montert med ror, noe jeg syns er kjekt. Men jeg benyttet meg ikke av det under denne testing. Grunnen er at jeg vet hvordan et ror fungerer.

Manøvrering og fart?
Vel, båten svinger lett. For den som har teknikken inne, er mulighetene mange. Jeg kommer raskt opp i fart (uvisst hvor fort da jeg ikke hadde påmontert måleutstyr denne gang.), men jeg glemte en stund av at jeg befant meg i en plastkajakk. (Myten er avslørt)

oyvindatsea5oyvindatsea4oyvindatsea3

Rulling i en seaspirt?
Vel vel, videre i programmet står det rulletrening. Jeg forbereder meg, dykker, og så raskt oppe igjen. Jeg legger meg ut til siden, legger åren ut, og lar ryggen falle på akterdekket. ”Balance brace” gjennomført. Jeg holder meg vannrett en stund, jeg har ikke hoftestøtter, båten snur og jeg er tilbake i rulletreningen igjen.
Tiden flyver, og jeg har en avtale jeg må nå. Båten blir raskt dratt på land uten å være redd for glassfiberskader, jeg løfter den lett alene opp på min Subaru av typen forester. Båten er lett, meget lett.

oyvindatsea6

Konklusjon:
Min konklusjon vil være som følger. Dette er en båt du ikke trenger å være redd for, den kan benyttes for nybegynnere men er et godt valg for viderekommende som ønsker en lettmanøvrert båt, som ikke tar skade ved litt lek nær skjærene.

Båten er kort ( 500 cm) noe som også bidrar til å gjøre den lett. Den passer ikke personer med lange bein, men jeg har tydeligvis lengre bein enn normalt for en 178cm. I det legger jeg til grunn at kajakken må prøvesittes. Den er meget stabil, har god første og andrestabilitet. Det skal altså mye til for at du går rundt, men igjen skal det lite til for at du kommer deg opp i båten igjen. SÅ dette er et pluss.
En allround kajakk for korte og lengre  turer, for lek, for trening og for skøy.
Ønsker du en kajakk som er stabil, som er lett manøvrerbar, er lett, god sittekomfort, lett å rulle, en båt du ikke trenger å være redd for, ja da er kanskje dette båten for deg. So long!

Data:
Lengde: 500
Vekt: 23kg
Cockpit: 78 x 42 cm
Lastedkasitet: 135 kg
Ror og kjøl: Smart Track
Luker: 2 ovale pakkluker gjør det enkelt å pakke store enheter
Annet: Nettingpose for oppbevaring av kart og småting foran cockpit
Reserveåre / grønlandsåre festes enkelt i sidestrikk
Materiale: 3-lags Polythelen som Tahe har hatt stor suksess med
Vurderes som beste valg i de forskjellige plastalernativene, tåler mye og gir ranke kajakker som ikke blir desformert av sollys og ved feillagring. Valgt av klubber og instruktører med beste tilbakemeldinger

Av
Øyvind Fagerheim
1.78 m høy (hvor beina stikker av med det meste.)
74 kg
Utstyr med på test:
Typhoon PS 220 tørrdrakt
Tequila Grønlandsåre 220
Tequila Neopren Spruttrekk

Medhjelper: Tom Einar Karlsen
1.74 m høy ( Hvor overkroppen stikker av med det meste)
75 kg

Kommentarer fra Tequila:
Dette er en meget intressant kajakk i 3-lags polythelen. Perfekt for nybegynnere og viderekommende som liker god grunnstødighet. Det første jeg merket meg da den ble tatt ut av lagret var vekten. Kunne nesten kastet den på taket av bilen.  Sjelden du får en slik plastkajakk under 23 kg (ref produksjonsskjema fra tahe), Virket mye lettere enn hasle sin på 23 så her må det være feil på vekten hos Tahe.

seapirit farge

I tillegg hadde den en svak V-Bunn som overrasket meg litt, så meget bra ut og skjelden de får dette skikkelig i plast, men her kommer nok 3-lag polythelen metoden til sin rett.  Skiller den fra forgjengeren i glassfiber som var helt flat, dog en stor suksess i sitt market.  Ser få på markedet som har fartspotensial, lett i vekt, lettmanøvrert og kanskje verdens beste stødighet i klassen havkajakk, som også er enkel å rulle med og lett å entre ved egenredning.  Lavt akterdekk og lite vingfang som på alle i spiritserien fra tahe.  Undernevnte er ikke langt unna på stødighet, men scorer mer på de øvrige variablene, foruten vekt midi på 25-27kg

Gode alternativ er suksessen Tahe Marine Reval Midi PE (kjøl) RS (ror/kjøl) som har vært vår bestselger i år med sine 25kg og 515 cm, samt Tahe Marine Reval Mini LC PR RS (Rør/kjøl) som er valget uansett for de minste padlere 50-80 (90) kg. 490 lang og 23 kg

Johnny tequila

Link til nettbutikk

Leave a Reply