…er det en Boreal Baffin P1? Og til rundt 10.000,- lappen?

Den beskrives av produsenten og salgsutsteder som det nærmeste du kommer en Grønlandskajakk i plast. Men er den egentlig det? Den har et lavt bakdekk, lavt fribord, flott spring lavt grønlandsinspirert design og ser vakker ut. Den er jo faktisk ganske lik på mange måter. Men er den egentlig kun en grønlandsinspirert kajakk? Jeg tror mange har sett seg blind på dette og heller valgt andre modeller som beskriver som mer anvendelig som allround kajakk. Er du en av de bør du lese videre.

Bilde 24.06.2018, 16 09 12

Egenskapene som grønlandskajakk stopper nemmelig ganske fort. Den har en soft rund  bunn som er noe mindre retningsstabil en et soft v-skrog som en Grønlandskajakk er designet med men alike vel fortsatt over forventningene snorrett i fremdriftstak. Den kjapt går tidlig i skroget over i skarp kjøl som kompenserer for retningsstabiliteten fta et v-skrog. Den er helt vanvittig sekundær stabilitet som er helt motsatt av en Grønlandskajakk hvor med skarpe knekkspant. Det positive med dette som kjør den glimrende også til en rullekajakk er at den ligger stødig på siden og er lett å lære grunnteknikk på rulling med. Den holder bra oppdrift på static brace og balance brace  (ligge flytende på rygg i vannet i kajakken) noe som gir en raskere læringskurve i rulling.

 

Før jeg padlet denne forhørte jeg med litt rundt, og de tingene som stadig ble gjentatt var at den var veldig treg, og ustabil på primærstabilitet. Heller ikke særlig retningsstabil. Dette vil jeg med min opplevelse avkrefte. Ja den er litt ustabil på primær men når det er sagt… å klare å velte av den grunn er ikke noe bekymring med den sekundærstabilitet langt over det normale. Her kan du trene hardt på kanting uten å tippe. Det soft runde skroget gjør den også til en rimelig rask kajakk. Jeg hadde ingen problem med bra fremdrift og den innebygget kjølen i skrogfassongen gjorde den også veldig retningsstabil til å være en P1 utgave på usle 510cm lang.

Bilde 16.06.2018, 17 05 17

Senkekjøl uten å være rakettforsker for å reparere?

Jeg har reparert utallige senkekjøler gjennom årene både på mine egne kajakker og andres. En kjent gjenganger er knekk i wire, sand i wiretuben og når den må byttes ut må man demontere hele systemet. Boreal Baffin P1 derimot… har her en egentlig veldig enkel og litt Reodor Felgen løsning, men jeg kan ikke gjøre annet en å digge den. Ingenwire, kjølen heves å senkes med et lite ”ratt” ved cocpiten via en snor festet til et strikk bak på senkekjølen. OG DET FUNKER!. Snoren minner mye om et veldig tykt fiskesnøre og det beste av alt. Den kan erstattes med det JDvs en 6m wire til flere hundre kroner erstattes med 100m fiskesnøre til hundrelappen. Og den kan du bruke i mange år. Det samme ned strikken, 10,- kroner for en meter og da har du til ca 20 utskiftninger. Det er strategisk plassert slit at man slipper demontere hele systemet for å skifte. Senkekjølen er laget i Aluminium noe som gjør at den ikke knekker, den er festet slik at OM du padler på grunn med den nedevil den ikke skade en eventuell wire, hele kjølen kan demonteres utenfra og den kan bøyes tilbake i riktig stilling istedenfor at den knekker og du må kjøpe komplett system.

Bilde 30.06.2018, 12 45 22

Dekksrigg

Trolig det jeg liker best… det oser av kvalitet og godt håndtverk både av dekksrigg og kvaliteten på Polyethylen plasten. Et lite minus er at dekkstau nøttene har kun to gjennomføringer istedenfor fire som de fleste andre kajakker har. Til gjengjeld er disse veldig solide og er plassert godt nede i dekket for mest mulig beskyttelse.

Vekt

Litt i overkant vekt på kajakken i forhold til hva jeg er vant til men sammenlignet med andre 3 lags sandwich plast kajakker ligger den i samme siktet på vekt rundt 27 Kg. Men igjen. 2kg ekstra for noe som føles mange ganger mer solid? Jupp… verd det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Padler størrelse/vekt

Dette er et spørmål jeg ofte får, og det er aldri lett å gi et konkret svar. Alle fabrikater er forskjellige og mange tror at om man er lett, men lang trenger man en stor kajakk for å få plass til bena. Hvis du er lett men at kajakken er for kort? Velg en annen en den du testet. Produsenter oppgir padlervekt ikke ut fra størrelse på person men på en estimert vekt designet er laget for. Det vil si den vekten som gir en gjennomsnitt optimal prestering av kajakken på vannet i forhold til vannlinje, fribord, vind og manøvrerbarhet.

Derfor er det også veldig viktig å prøve flere typer og modeller. Selv om denne er fantastisk for en person på 70kg, trenger den ikke fungere for en annen med samme vekt men annen lengde. Da velger du et annet fabrikat og ikke en større modell som gir deg feil lastekapasitet og feil følelse på vannet.

Bilde 30.06.2018, 16 26 15

Jeg er 175cm og veier i dag va 73kg. Dvs jeg er 2 kg unna oppgitt anbefalt maksvekt. Men den holder fint en person på 85Kg og har plass til en med samme vekt og over 180cm lang. Men da forsvinner mye av padleegenskapene. Og husk i forhold til total lastekapasitet om du har planer om forflytningsturer. Jeg ville sagt maks 80kg padlervekt i denne men lengde på padler er litt udefinerbar. Alt etter hva type kroppsfasong, benlengde i forhold til høyde osv.

Bilde 30.06.2018, 15 07 50

I et hav av kajakkmodeller og merker har jeg bitt meg merke i at Boreal Baffin har druknet litt og blitt litt glemt blant alle produsentene som florerer på markedet. Rundt ti tusen kroner er helt utenfor min forståelse for en kajakk som har så mange bra egenskaper og ikke minst kvalitet. Noen små ting kunne jeg tenkt meg å endret men alt i alt., verd det dobbelte i mine øyne. Hva dine øyne faller for og hva type padler og hva type kajakk du trenger er helt opp til deg.

Baffin kommer i flere størrelser P1, P2 og P3. Og ikke nok med det. Så langt jeg vet er det den ENESTE modellen som faktisk har helt identiske proposjoner uansett størrelse. De er rett og slett på en måte… blåst opp.. uten å miste eller endre design. Uansett størrelse er lengde, bredde, dybde forhold identisk. Så enkelt kan det gjøres Jog et STORT pluss for kunden som kanskje liker kajakkens egenskaper men vil ha en større, og som da fort blir å føles som en helt annen kajakk. Det slipper du med denne :)

 

Jeg har flere favoritter også fra andre produsenter som dekker de behovene innenfor min type padling. Denne sitter nå på øverste hylle når de kommer til lek i bølger og brott, glimrende instruktørkajakk og kurskajakk som varer lenge. Veldig grei turkajakk men ingen lang forflytningstur redskap i str P1

OG DU!!! Sjekk ut eget blogg innlegg om Boreals nye FLEXI sete som P1 leveres med… liker du rulling, bølgelek og en god kontakt med kajakken uten å måtte padde, bruke unødvendig krat i bena osv. og vill sitte støtt og støpt? dette seter åpnet helt nye dører for meg i alle fall, som stadig padder kajakker trange nok til å funke bra for meg. På dette setet bestemmer du selv hvor faktisk setet er har justerbar vinkel i høyde på lår og knær. ganske enkelt HELT genialt

Lykke til med jakten på ny kajakk, og husk at vi alle er forskjellige med forskjellige måter å oppleve inntrykk på…

 

Vi padles :)

signaturbilde

One Response so far.

  1. Et vedlikeholdstips. Skeg wire både denne og vanlige i metall blir trege etter noen år i saltvann og sand. Vi fyller godt med 303 og lar veske gli gjennom. Vaier vil umiddelbart gli bedre. 303 er vidundermiddel for mye, mansjetter, gummi, sykkel- og bildekk, interiør osv. Kleber ikke og har en rensende beskyttende UV effekt. Du finner dem her i flere størrelser:

    http://tequila.no/Padleutstyr-Kajakkutstyr-tequila-no/Kajakkdeler/tilbeh%C3%B8r/Vedlikehold/Deler/UV-Beskyttelse/303-Produkter/303-Aerospace-Protectant-Spray-59ml-Vedlikehold-for-kajakk-og-t%C3%B8rrdrakter190959ml-p0000068819

Leave a Reply